Täällä Omegayksissä olemme aina kiinnostuneita vaihtoehtoisista terveydenhuollon muodoista. Hiljattain julkaistiin mielenkiintoinen uutisartikkeli, joka käsitteli suomalaisessa metsässä oleskelun parantavaa voimaa. Kuulemme usein luonnossa olemisen hyvinvoinnista ja siitä, miten pelkkä kävely voi tehdä ihmeitä mielenterveydellemme. Psykologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnolle altistuminen voi liittyä lukemattomiin hyötyihin, kuten parempaan tarkkaavaisuuteen, matalampaan mielialaan ja parempaan yleiseen mielialaan. Useimmat tutkimukset ovat keskittyneet vihreiden tilojen, kuten puistojen ja metsien, hyötyihin, mutta myös sinisten tilojen, kuten meri- ja jokinäkymien, hyötyjä on tutkittu yhä enemmän. Suomi on eksponentiaalisen onnekas, sillä meillä on pääsy sekä vihreisiin että sinisiin tiloihin metsien ja järvien myötä, jotka molemmat sijaitsevat usein lähellä toisiaan.


Suomessa tämä terveydenhuollon toimintatapa on otettu huomioon siinä määrin, että se johti suomalaiseen toimintamalliin Terveysmetsä. Oletko kuullut tästä aiemmin? Jos et, kehotan sinua tutustumaan siihen, nimellä terveysmetsä. Terveysmetsä-mallin on luonut Terveysmetsä-hanke, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Se ei syntynyt sattumanvaraisesti ja tyhjästä, vaan siinä on itse asiassa mukana asiantuntijoita, myös lääkäreitä ja tutkimusta. On selvää, että on tehty työtä sen eteen, että tämä hanke perustuu johonkin syvälliseen!

Hankkeen käytännön toteutukseen kuuluu, että terveyskeskusten potilaita viedään opastetuille metsäretkille osana heidän hoitoaan. Potilaat ovat suhtautuneet tähän myönteisesti 🙂 .
Biologi Adela Pajunen on kehittänyt näille potilaille aktiviteetteja, joihin tällä kävelyllä voi kuulua esimerkiksi purojen kuuntelua, lumihiutaleiden katselua tai yksinkertaisesti sen äärettömän määrän elävien olentojen havainnointia, jota voi löytää, luonnon järjestelmiin, myös syntymään ja kuolemaan, heittäytymistä. Näiden maadoittavien aktiviteettien jälkeen potilaat ilmoittivat tuntevansa itsensä erityisen vähemmän stressaantuneiksi. Pelkästään siitä lukeminen rohkaisee minua olemaan tietoisempi, laittamaan välillä näytön pois päältä ja yhdistämään itseni ympäröivään luontoon. Yli 75 % Suomen maapinta-alasta on metsän peitossa, mikä tarkoittaa, että tämä luonnonvara on käden ulottuvilla! Mennään ulos ja hyödynnetään sitä!


Paranna itseäsi jo tänään, mutta harkitse tätä aktiviteettia myös rajoitetusti liikkuville läheisillesi, joilla saattaa olla mahdollisuus osallistua luontoretkelle, mutta jotka tarvitsevat lisäapua nauttiakseen siitä. Omegayksissä hoitajamme pystyvät tähän tehtävään pyynnöstäsi. Hoitajamme voivat varmistaa, että muiden kotihoitopalvelujen lisäksi läheisesi viedään valaiseville luontoretkille, jotta he voivat luoda yhteyden ympäröivään luontoon.

Katso joitakin viitteitä täältä:

  1. https://www.euronews.com/health/2023/12/07/finlands-health-forests-are-helping-patients-reap-the-mental-health-benefits-of-being-in-n
  2. Health Forest Project:

Ja tietysti koodit Instagramiin ja Facebookiin, seuraa meitä päivityksistä siellä 😉 :

Metsien parantava voima

https://www.facebook.com/profile.php?id=100094279863502

Kategoriat: Blog

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fi